NEDELJA
30
April

Razstava: Skoraj vse o zvoku


Natisni
Pošlji
Oceni

Kaj je zvok, kako nastane in kako se širi? Kateri je prvi zvok, ki ga slišimo? Ali se zavedamo, da nas zvok spremlja skoraj od spočetja do smrti? Na ta in podobna vprašanja želimo odgovoriti z občasno razstavo, ki bo predstavila SKORAJ VSE O ZVOKU.

Zvok spremlja živa bitja na vsakem koraku in njegovo zaznavanje je še posebej za živali pogosto ključnega pomena za preživetje. Živali uporabljajo zvok za sporazumevanje, iskanje plena, izogibanje plenilcem in orientacijo, človek pa ustvarja zvok tudi v obliki glasbe, ki vzbuja prijetne občutke.


Obiskovalci bodo na razstavi spoznali mehanizem sluha, načine ustvarjanja zvoka, merske enote in analize. Glasba bo predstavljena z osnovnimi tipi glasbil, zgodovino zapisovanja od antike do današnjih glasbenih not, z napravami za snemanje in predvajanje zvoka, osnovami akustike in spoznanjem, kaj naredi glasbo prijetno za uho. Poseben del bo namenjen ultrazvoku, ki ga ljudje zaradi visoke frekvence ne zaznamo, je pa izjemno pomemben za nekatere vrste živali, pa tudi za razvoj industrije in medicine.

Razstavljeno bo muzejsko gradivo Tehniškega muzeja Slovenije (od najstarejših naprav za predvajanje in zapis zvokov, številnih proizvodov akustične tehnike slovenskih proizvajalcev do najnovejših digitalnih naprav), glasbila iz Narodnega muzeja Slovenije in izbrano gradivo zasebnih zbiralcev. Predstavitve bodo dopolnjene z interaktivnimi točkami, ki bodo obiskovalcem približale praktične vidike predstavljenih vsebin. Poseben del bo namenjen najmlajšim, ki se bodo na zabaven način seznanili z različnimi zvoki – prisluhnili bodo zvokom narave in tistim, ki nastanejo pri obratovanju strojev, naprav in orodij.

Posebnost razstave bo »gluha soba«, v kateri bodo obiskovalci spoznali nenavaden občutek, ki ga povzroči skoraj popolna tišina, ki je v naravi ne moremo doživeti.

Opozarjamo tudi na elektronsko zvočno slikanico Vesela dolina, ki bo z zvoki približala otrokom zgodbo o dolgi, raznoliki in skrivnostni zgodovini Bistre.

Pri pripravi razstave smo sodelovali s številnimi zunanjimi sodelavci in svetovalci, med katerimi je tudi Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, s katero že dolgo uspešno sodelujemo. Tokrat smo skupaj pripravili nekaj zanimivih eksperimentov.

Razstava Skoraj vse o zvoku je vsebinsko nadaljevanje evropskega projekta Delaj z zvoki, v katerem je Tehniški muzej Slovenije sodeloval v letih od 2012 do 2014.

Razstava bo na ogled do 3. decembra 2017.

Razstavo je omogočilo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.


Tehniški muzej Slovenije v Bistri pri Vrhniki

Bistra 6, 1353 Borovnica

Odpiralni čas:

torek–petek: 8h–16h (jul. in avg.: 10h–18h)

sobota:   9h–17h

nedelja in prazniki: 10h–18h

4.12.–29.2.: odprto le za napovedane skupine

E: info@tms.si

S: www.tms.si

T: 01 750 66 70 Spletna stran:  http://www.tms.si
Elektronska pošta:  info@tms.si
Telefon: 01 750 66 70

TERMINI:
V torek sredo cetrtek petek soboto nedeljo praznikih od 1.3.2017 do 3.12.2017 [Tehniški muzej Slovenije-Bistra pri Vrhniki]

Prireditev vstavil: Tehniški muzej Slovenije
Dne: 1.3.2016 10:44:00

Pošlji prijateljem
E-pošta pošiljatelja:  
E-pošta prejemnika:  
Sporočilo: